Publieksboek

Dynamiek tussen mens, klimaat en omgeving

De mens heeft een steeds grotere invloed op het klimaat en de temperatuur op aarde door het buitensporig gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en intensieve veeteelt. De gevolgen van de klimaatopwarming zijn overal: schommelende temperaturen met haast tropische stormen en buitensporige neerslag; een stijgende zeespiegel en snel veranderende landschappen overal ter wereld; planten en dieren, maar ook mensen migreren of moeten zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden, …. Op zoek naar oplossingen wordt al enkele jaren een levendig debat gevoerd rond ecologie, duurzaamheid en levensstijl. Misschien moeten we hierbij ook net iets meer naar het verleden durven kijken.

Werf_overzicht_zondergcp's

Als we teruggaan in de tijd, zien we dat het klimaat nooit echt stabiel is geweest: gedurende duizenden jaren volgden ijstijden en warmere perioden elkaar op. Triggers voor deze schommelingen waren toen eerder natuurlijke fenomenen zoals veranderingen in zonneactiviteit, de positie van de maan of de omwenteling van de aarde. De effecten waren echter vaak dezelfde als nu, en ook toen moesten mens en dier zich aanpassen. Het verleden toont ons hoe een veranderend klimaat ons creatief aanpassingsvermogen aanspreekt, wat ons vast en zeker kan helpen om de huidige en toekomstige klimaatuitdagingen het hoofd te bieden.

Dit boek brengt het verhaal van de Schelde tegen de achtergrond van het veranderende klimaat. Uitgangspunt is het recente archeologisch onderzoek in Kerkhove, het grootste en meest spectaculaire opgravingsproject van het laatste decennium in Vlaanderen. Dit onderzoek in het voormalig overstromingsgebied van de Schelde, biedt een unieke kijk op landschap en bewoning voor, tijdens en na de prehistorie. Tijdens de Middensteentijd huisden er jagers-verzamelaars op een natuurlijke hoogte langs de Schelde. Later in de Romeinse tijd was Kerkhove dan weer een belangrijke halte op de handelsweg van Bavay naar Aardenburg. Grote delen van het (pre)historische landschap liggen beschermt onder een dik pak overstromingsslib van de Schelde, terwijl de natte bodemomstandigheden de ideale bewaarplaats vormen voor organisch materiaal zoals been, hout en plantenresten. Als één van de weinige projecten waar archeologie zeer nauw samenwerkt met natuurwetenschappen, beschikken we dan ook over uitzonderlijke ecologische informatie voor een tijdspanne van minstens 13 000 jaar. Deze informatie laat ons toe na te gaan hoe de mens zich in de loop der eeuwen heeft aangepast aan een sterk veranderende omgeving onder invloed van een sterk veranderend klimaat.

Uitgave

Voor de uitgave van het boek werken we samen met Uitgeverij Snoeck. De evolutie van landschap en bewoning wordt verteld aan de hand van een reeks waarheidsgetrouwe reconstructietekeningen gemaakt door Ulco Glimmerveen .

Pagina’s: ca. 128

Illustraties: ca. 120

Formaat: 210 x 280 mm (liggend)

Praktisch

Te verkrijgen vanaf september 2017

Richtprijs: 20 euro

Voorinschrijven kan via davy.herremans@ugent.be

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s