Hoe pakken we dit aan?

Landschappelijke boringen

De reconstructie van het landschap en de interactie tussen mens en milieu staan centraal in het project. Daarom is het belangrijk een duidelijke beeld te hebben op de stratigrafie of laagsgewijze opbouw van de bodem. Door de opeenvolgende bodemlagen te bestuderen en te bemonsteren voor landschappelijk onderzoek kan men zicht krijgen op de evolutie van het landschap doorheen de tijd. Daarom worden er voorafgaand aan de graafwerken 20 boringen uitgevoerd door middel van zogenaamde Begemann-boringen. Dit soort mechanische boringen bieden de mogelijkheid om lange bodem sequenties te bestuderen en te bemonsteren voor diachroon landschappelijk onderzoek.

Opgraving

Om archeologisch onderzoek langs de Schelde enigszins mogelijk te maken, worden er door Jan De Nul damplaten geplaatst rond het op te graven terrein. Deze platen worden ongeveer 23 meter diep de grond ingeduwd, tot in de tertiaire klei. Zo wordt een grote kuip gecreëerd die met een bemalingssysteem droog getrokken kan worden, zonder dat de Schelde mee leeg te zuigen.

Fase 1: Afgraven van de alluviale sedimenten

Om de stroomrug en de oudste archeologische lagen te onderzoeken, moeten eerst de afdekkende bodem laag per laag worden verwijderd. Het gaat vooral om alluviale sedimenten, voornamelijk klei en venige klei op de overgang naar het veen. Het afgraven gebeurt vanzelfsprekend onder archeologische begeleiding en met aandacht voor eventuele archeologische resten uit recentere tijden zoals de Romeinse periode, Middeleeuwen en Moderne Tijd. Archeologische sporen en artefacten worden gedocumenteerd, digitaal ingemeten en onderzocht.

Fase 2: Detailonderzoek van de stroomrug

De stroomrug zelf wordt in detail onderzocht aan de hand van een geheel andere methode: het opgravingsterrein wordt opgedeeld in een dambordpatroon met vlakken van 5 m bij 5 m. Deze vlakken worden vervolgens uitgeschept in kleinere eenheden van 0,5 m bij 0,5 m. Het opgegraven sediment wordt gezeefd en onderzocht op artefacten en organisch materiaal zoals plantenresten en bot. Het zeven gebeurt met zuiver water onder een beperkte waterdruk, zodat zowel verkoolde als eventueel niet verkoolde plantenresten niet vernietigd worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s