Publieksboek en pop-up tentoonstelling!

In 2015 ging een team van archeologen van de Universiteit Gent en GATE-archaeology aan de slag in Waarmaarde-Kerkhove. De aanleiding was de bouw van een nieuwe stuw langs de oevers van de Boven-Schelde. Het doel voor ogen was eenvoudig maar daarom niet minder uitdagend: het unieke prehistorische landschap, dat eeuwenlang meters diep bewaard lag onder de rivierklei, documenteren en bestuderen voor de graafmachines van start gingen. Nu ruim twee jaar later is het terreinwerk afgerond en de resultaten zijn verbluffend. Uitzonderlijke ecologische informatie over een tijdspanne van meer dan 13 000 jaar, laat toe het verleden van de Schelde te herschrijven, of op zijn minst te bekijken door een andere bril.

Met een nieuw boek en bijhorende pop-up tentoonstelling willen we de resultaten van het onderzoek voorstellen aan een niet-gespecialiseerd publiek. Daarbij koppelen we het verhaal van de Schelde aan het brandend actuele thema van de klimaatverandering. Boek en tentoonstelling vertellen het verhaal van de Scheldevallei doorheen de tijd, van de voorlaatste ijstijd tot en met de middeleeuwen. Uitgangspunt is het recente grootschalig archeologisch onderzoek dat uitgevoerd werd in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde te Kerkhove (West-Vlaanderen). Aan de hand van de goed bewaarde archeologische en landschappelijke relicten wordt de interactie tussen de mens, vanaf zijn eerste verschijnen, en zijn omgeving in detail beschreven. Rijk geïllustreerd en aan de hand van zes unieke landschapsreconstructies, wordt beschreven hoe de mens zich langsheen de Schelde in de loop der eeuwen heeft aangepast aan een sterk veranderende omgeving onder invloed van talloze klimaatveranderingen.

De redactie gebeurde door Philippe Crombé & Davy Herremans. Het boek werd uitgegeven bij uitgeverij Snoeck, telt 128 pagina’s en meer dan 150 kleurenillustraties. Kostprijs 20 euro (exclusief eventuele verzendkosten) .

Interesse?

Boek te bestellen via een bericht aan Philippe.Crombe@ugent.be. Tijdens de kantooruren (9-12 u en 13-16 u) is het ook verkrijgbaar bij de Universiteit Gent, vakgroep Archeologie op het adres Sint-Pietersnieuwsstraat 35, 9000 Gent (UFO-gebouw rechts van de Vooruit), 1ste verdieping, kantoor 014 of 007. Het boek is ook te verkrijgen in de betere boekhandel.

De pop-up tentoonstelling bestaat uit zeven infozuilen en een inkijkexemplaar van het boek. We richten ons op publieke plaatsen met veel passage. Permanent toezicht is niet vereist. Interesse? Alle info vind je terug in deze brochure.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s