Fotoreportage Open Monumentendag 2016

Om en bij de 1000 mensen bezochten zondag de archeologisch werf in Kerkhove naar aanleiding van Open Monumentendag. Geboeid werd er geluisterd naar onze archeologen en hun verhalen over archeologie, de prehistorie en de Romeinse tijd. De diverse demonstraties van klassieke en vernieuwende onderzoekstechnieken konden op veel aandacht rekenen, terwijl de kids zelf de handen uit de mouwen staken. Ook bij de buren van Waarmaarde Feest!, waar een heus Romeins legioen op bezoek kwam, was het over de koppen lopen, net als in het Regionaal Archeologisch Museum van de Scheldevallei (RAMS). 

In het RAMS maakten de bezoekers kennis met de eerste resultaten van het lopende archeologisch onderzoek. Daarnaast kregen zij een woordje uitleg van onze natuurwetenschappers.

Je kan moeilijk aan de prehistorie voorbij zonder het te hebben over vuursteenbewerking. De vuursteenspecialisten uit ons team toonden hoe de prehistorische mens zijn werktuigen vervaardigde uit silex.

In de eerste plaats kwamen de mensen natuurlijk voor de archeologische werf. Een continue stroom van bezoekers trok dan ook over het opgravingsterrein, waaronder ook het Romeins legioen van Waarmaarde Feest!

Eerste halte op weg was de werkput van fase 2, waar iedereen werd ingelicht over de aanpak en methode van het archeologisch project.

Ook de collega’s van Geosonda konden op veel aandacht rekenen met hun mechanische boormachine.

Een beetje verderop kwam men dan weer alles te weten over het handmatig boren in functie van landschapsonderzoek en archeologie.

Het vliegen met de drone blijft natuurlijk ook tot de verbeelding spreken, net als het gebruik van georadars en de nieuwste prospectietechnieken om de bodem te doorgronden zonder graven.

Terwijl ouders een plekje zochten aan de bar, hielpen kinderen een handje op de archeologische site.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s