En de boer, hij ploegde voort… Start van fase 2!

Ondertussen graven we al meer dan een jaar in Kerkhove. Nu fase 1 stilaan op zijn einde loopt, wordt het startschot gegeven voor fase 2. De voorbije maanden onderzochten we het terrein waar binnenkort de nieuwe sluis zal worden gebouwd. Nu gaan we enkele honderden meters meer naar het zuiden aan de slag. Hier krijgen we de kans een bijkomend deeltje van de stroomrug in detail te onderzoeken.

Voorafgaand booronderzoek in 2008 bracht een natuurlijke hoogte langs de Schelde aan het licht. Ditzelfde onderzoek maakte ook duidelijk dat al tijdens de prehistorie op deze stroomrug mensen actief waren. Niet verwonderlijk: zo’n droge hoogte, toen nog omgeven door bos en water, was een aantrekkelijk woonplaats voor de prehistorische mens. Twee ‘hotspots’ werden aangeduid op basis van de aanwezigheid van vuurstenen vondsten en verbrand bot in de boringen: de eerste ‘hotspot’ onderzochten we de voorbije maanden ter hoogte van de huidige stuw, de tweede uitermate interessante zone wordt onder de loep genomen tijdens fase 2.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ook nu weer bevinden we ons vrijwel op de top van de stroomrug: net daar waar de natuurlijke hoogte terug begint af te hellen richting de huidige Schelde. Met zowat 1000 m² is de tweede werkput aanzienlijk kleiner. De methode blijft dezelfde: eerst worden de meer recente klei- en veenlagen machinaal onderzocht om nadien het prehistorisch niveau gedetailleerd in vakken te onderzoeken. Hierboven vinden jullie alvast een reeks luchtbeelden gemaakt met een drone, die het afgraven van de recentere lagen in beeld brengen. Hieronder zien jullie dan weer het opgraven van een gracht uit de Romeinse tijd met daarin een aantal Romeinse dakpannen.

Wat mogen we nu verder nog verwachten de komende maanden? Fase 1 maakte al duidelijk dat er tijdens het Mesolithicum  (ca. 8700-5300/4500 v. Chr.) jagers-verzamelaars huisden op en rond de stroomrug. Mogelijk komen we tijdens het onderzoek nog meer over hen te weten. De eerste dagen op de nieuwe locatie brachten al onmiddellijk een bijzondere vondst aan het licht: een beiteltje gemaakt uit vuursteen daterend in het neolithicum (5300/4500-2000 v. Chr.). Het neolithicum of de jonge steentijd is de periode van de eerste boeren. Binnenkort weten we misschien wat zij uitvoerden in Kerkhove….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s