Jong en oud maakt kennis met archeologie in Kerkhove!

U hebt misschien gemerkt dat het de voorbije weken opvallend stil bleef op onze webstek. Het archeologisch onderzoek ging nochtans onverminderd door in Kerkhove en ook aan nieuwe resultaten geen gebrek. De korte persstilte is vooral te wijten aan de vele bezoekers die we over de vloer kregen. En die verdienden natuurlijk onze volle aandacht!

Het was een komen en gaan van jong en oud. In dit bericht alle hoogtepunten op een rij.

Laat ons beginnen met het bezoek uit de sector: op 25 april stond de Cel Onderzoek en Beheer van het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de deur met in de rangen niemand minder dan administrateur-Generaal Sonja Vanblaere. Diezelfde week hadden we ook een aantal N-VA-parlementsleden en –medewerkers op bezoek, die toerden in de regio Zuidwest-Vlaanderen in het kader van hun werkzaamheden voor de Commissie Onroerend Erfgoed.

Minstens even verheugd waren we met onze niet-professionele gasten. Op 17 maart kregen we twee leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Dendermonde over de vloer. Tijdens de ‘dream day’ oefenden zij in Kerkhove voor één dag hun droomjob uit. Ook de juf hielp een handje.

Ondertussen ontvingen we van HERITA ook het label van ‘Open Monument’. Op 8 april organiseerden we een eerste ledenactiviteit voor deze erfgoedbeweging. Een 25-tal erfgoedliefhebbers van overal te lande werden ondergedompeld in het verleden van Kerkhove en kregen een unieke kijk achter de schermen. Afsluiten deden we met een drankje en de nodige tijd om na te kaarten.

De kers op de taart was ongetwijfeld onze ‘Scholendag’ die plaatsvond op 9 mei. Zes klassen uit de omgeving dienden zich die dag aan in Kerkhove:

  • het 6de leerjaar van het KBO Leupegem-Melden onder begeleiding van juf Sofie
  • het  5de en 6de leerjaar van Buitenschool De Bergop Tiegem onder begeleiding van juf Christiane
  • het  5de en 6de leerjaar van Basisschool Het Bollebos Anzegem onder begeleiding van juf Nancy
  • het 6de leerjaar van Vrije Basisschool Berchem-Kwaremont onder begeleiding van juf Nathalie

Naast een rondleiding op de site kregen de leerlingen drie archeologische workshops voorgeschoteld.

Zo gingen de klassen aan de slag met huisraad uit de Romeins tijd, de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd

Verder maakten de leerlingen kennis met vuursteenbewerking en de leefwereld van de jagers-verzamelaars tijdens de prehistorie. De hongerigen mochten zelfs een appeltje schillen met een prehistorisch mes.

Op het terrein hielpen de leerlingen dan weer bij het uitvoeren van een aantal archeologische boringen. Op die manier maakten ze kennis met de verschillende bodemsoorten en de opbouw van de ondergrond. Een activiteit die werd gesmaakt, vooral bij het doorploegen van de dikke alluviale kleilaag.

Afsluiten doen we dit bericht met een woordje van dank aan alle medewerkers van de Universiteit Gent en GATE-archaeology die mee hun schouders hebben gezet onder de verschillende publieksactiviteiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s