Een paard met stress in 3D

In dit bericht laten we twee van onze specialisten aan het woord: Kim Aluwé, de archeozoöloge van het project die instaat voor de studie van het dierlijk bot en Jeroen De Reu, specialist digitale registratie en 3D documentatie. De twee werkten samen aan de studie van een deel van een paardenskelet dat enkele maanden geleden in de noordelijke gracht van de Romeinse weg werd aangetroffen.

Een eerste analyse op het terrein maakte al duidelijk dat het ging om het achterste stukje van een schedel, de heup en het onderste stuk van de wervelkolom van een paard. De heup en de wervels zaten nog in anatomisch verband. Een nauwkeurige en gedetailleerde registratie op het terrein was nodig vooraleer de botten te lichten. Registratie op het terrein kan gebeuren op de traditionele manier met een foto of met potlood en papier, maar vandaag zijn er ook nieuwe technologieën voorhanden waarmee we net een stapje verder kunnen gaan.

Zo wordt in Kerkhove de volledige opgraving in 3D gedocumenteerd. Dat wil zeggen dat van elk grondvlak, profiel, coupe of spoor een 3D opname en reconstructie wordt gemaakt. Dus ook van het paardenskelet. Jeroen De Reu, onze expert ter zake vertelt jullie hoe dit precies in zijn werk gaat: «een 3D model wordt gegenereerd uit een set van 2D foto’s die een scène of object documenteren. Hierbij wordt elke foto vanuit een ander standpunt genomen. Elke foto overlapt met de voorgaande. Door vervolgens overeenkomstige punten op de overlappende delen te detecteren en te verbinden, wordt de 3D geometrie van de scène of het object in kwestie gereconstrueerd. Op basis hiervan wordt een 3D model  gebouwd, waarop de orginele foto’s kunnen gedrapeerd worden.»

Het resultaat is een fotorealistische 3D reconstructie van het paardenskelet dat via een online service zoals Sketchfab gedeeld en in detail, vanuit alle richtingen, kan bekeken worden. 3D is niet alleen geschikt om archeologische vondsten voor te stellen aan een breed publiek, maar biedt ook een meerwaarde voor verder onderzoek. Archeologische vondsten kunnen in detail bestudeerd worden in relatie met de bodem en met andere archeologische vondsten en structuren. Niet enkel tijdens de opgraving, maar ook daarna.

Paardenskelet

Paardenskelet (klik om in 3D te bekijken)

Eens gelicht, kwam het paardenskelet terecht op de tafel van onze archeozöloge Kim Aluwé. Wij informeerden naar haar eerste bevindingen: «een eerste belangrijke vaststelling betreft de leeftijd van het paard. Aangezien alle wervels en het bekken volledig zijn volgroeid, staat het vast dat we te maken hebben met een paard ouder dan vijf jaar. Een aanzienlijke leeftijd. De wervelkolom vertelt ons echter meer.  Twee lumbale wervels zijn duidelijk met elkaar vergroeid. De lumbale wervels bevinden zich onderaan de rug. Een vergroeiing is zondermeer een teken van stress. Mogelijke oorzaken van deze misvorming zijn een hoge ouderdom of een gebruik als last- of rijdier.»

Via verder onderzoek de komende maanden proberen we meer te weten te komen over de precieze betekenis van het paardenskelet in Kerkhove. Waarom bevond dit zich in een gracht langs de Romeinse weg? Waarom ontbreekt de rest van het skelet? In deze zoektocht toetsen we een aantal hypothesen gaande van sluikstort avant la lettre tot rituele dump, geen onbelangrijk fenomeen in de Romeinse wereld.

Meer weten over archeologie en 3D? Neem ook een kijkje op de website van het Archaeology 3D project.

Een reactie op “Een paard met stress in 3D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s