docu – Klei: tussen heden en verleden

Iedereen herinnert zich nog de eerste weken op het terrein: overal graafkranen aan het werk terwijl vrachtwagens aan en af reden. Op zoek naar de prehistorische bodem moesten de archeologen zich eerst machinaal een weg banen door een dik pakket klei, stille getuige van een veranderend landschap door de eeuwen heen onder invloed van het water. In samenwerking met documentaire-maker Jonathan Lyssens (http://jonatanlyssens.be/) maken we een tweedelige mini-documentaire over deze klei. 

Vanaf het mesolithicum won het water stilaan terrein in Kerkhove: eerst door de vorming van een groot moeras waarin veen ontstond, en later door overstromingen van de Schelde, wat leidde tot de afzetting van een aantal dikke pakketten kleiig slib. Grote delen van het mesolithisch landschap bleven bewaard onder deze afzettingslagen, net als sporen van menselijke activiteit tijdens de Romeinse periode en de middeleeuwen. Dankzij de klei biedt de ondergrond in Kerkhove dan ook een unieke inkijk op de evolutie van het landschap voor, tijdens en na de prehistorie: een waardevol bodemarchief dat toelaat na te gaan hoe de mens zich gedurende zowat 10.000 jaar heeft aangepast aan een sterk veranderende omgeving.

In dit eerste deel, belichten we de klei vanuit historisch en archeologisch standpunt. Macro-resten specialist Luc Allemeersch spreekt over de vorming van het landschap en de afzetting van de kleilagen in Kerkhove. Project-manager Joris Sergant belicht kort de archeologische vondsten die in en onder de klei werden aangetroffen.

Deel 2 van de mini-documentaire is in de maak, en zal het hedendaagse verhaal van de klei brengen: Waterwegen en Zeekanaal NV belicht het vervoer over water, terwijl we bij Steenbakkerij Vande Moortel op bezoek gaan om te kijken hoe de klei uit Kerkhove verwerkt wordt tot baksteen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s