Steekproef op de oeverwal – Part 2

De voorbije twee weken werden er in totaal vier transecten uitgezet op de oeverwal. Doel van deze testputten is om een beter zicht te krijgen op de bodemopbouw van deze natuurlijke hoogte en op de spreiding van eventueel prehistorisch vondstmateriaal. Een time-lapse video brengt de aanleg van transect 1 in beeld en met enkele foto’s tonen we de eerste artefacten die werden verzameld…

Op onderstaand filmpje is te zien hoe eerst het veen verder wordt afgegraven tot op het niveau van de oeverwal. Vervolgens wordt het oppervlak ingedeeld in vakken waarvan er als steekproef een aantal worden uitgegraven en uitgezeefd.

Met het zeven van het sediment uit de eerste vakken, kwamen ook de eerste prehistorische artefacten aan het licht, waaronder een aantal vuurstenen voorwerpen. Meest in het oog springende object is een trapeziumvormig pijlpuntje gemaakt uit vuursteen. Dit type pijlpunt wordt geassocieerd met de eindfase van het mesolithicum (tussen ca. 7000 en 5000 v. Chr) en vormde ook de inspiratiebron voor ons logo. Een ander opvallend object is een stukje zandsteen met poreus en ruw oppervlak. Eerst werd gedacht aan een slijpsteen, maar bij nader inzien lijkt het te gaan om een fragment van een zogenaamde galette, een platte langwerpige steen die door jagers-verzamelaars gebruikt werd bij het vermalen van mineraal of organisch materiaal zoals hematiet of wilde zaden, en het verwerken van been of gewei tot werktuigen. Een vaak aangehaald gebruik is het gladden van been tot een naald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s