De start

archeologie_kerkhoveHoewel de eerste schop pas binnen een paar weken in hand genomen wordt, begonnen we in Januari al met het eerste deeltje van het archeologisch onderzoek: de Begemannboringen.

“Bege-wat?!” vraagt u zich nu misschien af. Begemannboringen zijn een speciaal soort mechanische boringen die toelaten om continue monsters te nemen van de bodem met zeer weinig vervorming. Dit wil zeggen dat de onderzoekers een zeer precies inzicht krijgen in welke bodemlagen zich op welke diepte en plaats bevinden.

archeologie_kerkhove

Hoe werkt dit? Een steekbuis wordt vanuit een voertuig in de grond geduwd, de kolom aarde binnen deze buis wordt geleidelijk aan omvat door een nylon kous, waardoor het monster niet uiteen kan vallen.

Deze boringen zijn erg geschikt voor het nemen van bodemkundige stalen en voor monsters voor pollenonderzoek omdat er geen contaminatie van moderne stuifmeelkorrels kan gebeuren. Ze kunnen in het laboratorium onder gecontroleerde omstandigheden opengesneden, geregistreerd en bestudeerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s